jueves, 3 de abril de 2014

DATES. COM TEXT DE STUART MILL "SOBRE LA LLIBERTAT". B21 I B22


COM TEXT DE STUART MILL "SOBRE LA LLIBERTAT". B21 I B22



"Així, posaré un proper exemple basat en una ingerència en la llibertat, el perill de la qual no ha passat del tot. En tot temps que els puritans disposaren de poder suficient, com ara a Nova Anglaterra o a Gran Bretanya al temps de la República, han maldat, amb èxit considerable, per a descoratjar tota mena d’esplais públics i gairebé privats, en especial la música, la dansa, els jocs públics o altres aplecs destinats a la diversió així com el teatre. En aquest país resten encara grups importants de persones que segons les seves nocions de la moralitat i de la religió condemnen aquests tipus d’esbarjos. Com que aquestes persones pertanyen sobretot a la burgesia, que constitueix el poder dominant en la condició social i política present del regne, no és gens impossible que aquests sectors arribin a assolir qualque dia una majoria en el Parlament. ¿Què els semblaria als membres de la part restant de la comunitat el fet que els esplais permesos siguin regulats pels sentiments religiosos i morals dels calvinistes i metodistes més estrictes? ¿No desitjarien sense dilació que aquests pietosos intrusos es fiquessin en llurs propis assumptes? Això és precisament el que cal contestar a tot govern i a tot públic que té la pretensió que ningú gaudeixi dels plaers que ells troben dolents. Però si el principi de la pretensió fos admès, ningú no podria raonablement objectar al fet que fos aplicat en el sentit de la majoria o algun altre poder preponderant al país i tothom hauria d’estar dispost a acceptar la idea d’una república cristiana, tal com l’entengueren els primers colonitzadors de Nova Anglaterra..."

1. Expliqueu breument (entre vuitanta i cent paraules) les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.
[2 punts]

 2. Expliqueu breument (entre cinc i quinze paraules en cada cas) el significat que
tenen en el text els mots o les expressions següents:
[1 punt]
a) «Ingerència en la llibertat»
b) «esplais públics»

 3. Expliqueu el sentit de la frase següent del text: «Però si el principi de la pretensió fos admès, ningú no podria raonablement objectar al fet que fos aplicat en el sentit de la majoria o algun altre poder preponderant al país i tothom hauria d’estar dispost a acceptar la idea d’una república cristiana, tal com l’entengueren els primers colonitzadors de Nova Anglaterra...». (En la resposta, us heu de referir als aspectes del pensament de Stuart Mill, que siguin pertinents, encara que no apareguin explícitament en el text.)
[3 punts]

 4. Compareu la concepció de la societat civil i l' Estat de Stuart Mill amb la concepció de la societat civil i l' Estat  d’un altre autor/a destacat de la història de la filosofia occidental. (Us demano comparar amb Locke i el seu Assaig del govern civil )
[2 punts]

5.Expliqueu que contestaríeu a la pregunta següent: «
¿Què els semblaria als membres de la part restant de la comunitat el fet que els esplais permesos siguin regulats pels sentiments religiosos i morals dels calvinistes i metodistes més estrictes?». Argumenteu la resposta.
[2 punts]


Data d' entrega:  

GRUP B21 

 

DIMARTS 22 abril  2014: S' afegirà +1 punt d' actitud. S' entrega en mà a la professora, a l' hora de classe.

DIJOUS 24 abril 2014: S' afegirà +0,5 punt d' actitud. S' entrega en mà a la professora, a l' hora de classe.

DIVENDRES 25 abril 2014: No s' afegirà cap punt. S' enviarà per correu electrònic en format word i com a document adjunt a sgil4@xtec.cat i s' entregarà en mà dilluns 24 de març.

DILLUNS 28 abril 2014: Es restarà un punt -1 d' actitud.El comentari de text s' ha d' entregar sempre en mà a la professora el mateix dilluns 28 i s' envia a l' adreça electrònica, sgil4@xtec.cat en format word i com a document adjunt.

FORA D' AQUESTES DATES D' ENTREGA, EL TREBALL NO ES RECOLLIRÀ.

 

GRUP B22


DIMARTS 22 abril 2014: S' afegirà +1 punt d' actitud. S' entrega en mà a la professora, a l' hora de classe.

DIMECRES 23 abril 2014: S' afegirà +0,5 punt d' actitud. S' entrega en mà a la professora, a l' hora de classe.

DIVENDRES 25 abril 2014: No s' afegirà cap punt. Si l' alumne no pot venir a classe, s' enviarà per correu electrònic en format word i coma a document adjunt a sgil4@xtec.cat i s' entregarà en mà dimarts 29 abril 2014

DIMARTS 29 abril 2014: Es restarà un punt -1 d' actitud.El comentari de text s' ha d' entregar sempre en mà a la professora el mateix  dimarts 29 d' Abril 2014 i, s' envia a l' adreça electrònica, sgil4@xtec.cat, en format word i com a document adjunt. 

FORA D' AQUESTES DATES D' ENTREGA, EL TREBALL NO ES RECOLLIRÀ. 

 Webgrafia:

-Aquí tens la pàgina web de Ramón Alcoberro: 

http://www.alcoberro.info/ 

-Altres:

https://wikihistoria.wikispaces.com/file/view/puritan_pic.jpg/43664331/461x338/puritan_pic.jpg 

 


No hay comentarios:

Publicar un comentario